Slutrapport APRI 11
Arbetet som bedrevs i APRI 11 under åren 2022-2024 finns nu sammanfattat i en slutrapport. Denna är publicerad som SSM-rapport 2025:03.
Forskningen inom APRI har bedrivits sedan 90-talet med målet att minska osäkerheterna i förståelsen av haverifenomen. I säkerhetsarbetet som studerar svåra haverier används beräkningskoder som återger händelseförlopp och tillhörande fenomen. Dessa behöver kontinuerligt utvecklas för att på ett adekvat sätt beskriva konsekvenser av svåra haverier i befintliga svenska kärnkraftsreaktorer. För att möjliggöra sådan kodutveckling krävs experimentell forskning, simuleringar och analyser som kan bidra till validering av modeller i de aktuella koderna. I projekt APRI 11 har forskare på KTH och CTH därför studerat följande områden:
Återsmältningsfenomen av härdrester i reaktortanken: detta avser nedsmältningsförloppet i reaktortankens botten och specifikt hur härdrester smälter och interagerar med andra material. Detta är viktigt för att kunna bedöma förutsättningarna i reaktortanken då genomträngning av reaktortanken sker.
Reaktortankens felmod: förståelsen för hur genombrott av reaktortanken uppträder, vilket är väsentligt för förståelsen haverifenomen i inneslutningen.
Växelverkan mellan smält material och kylmedel: detta involverar studier av hur smält material uppträder i kontakt med vatten, vilket är avgörande för förståelsen av fenomen i inneslutningen såsom ångexplosioner och kylbarhet av härdrester.
Växelverkan mellan smält material och strukturer under reaktortanken: studien fokuserar på hur smält material påverkar strukturer (som serviceplattformar etc.) som är belägna under reaktortanken, vilket är betydelsefullt för att förstå förutsättningarna för ångexplosion och kylbarhet av härdrester i inneslutningen.
Reaktortillämpningar och säkerhetsanalyser: detta avser studier av reaktortillämpningar för de svenska befintliga reaktorerna för att demonstrera metodutvecklingens betydelse för reaktorsäkerheten.
Tellurkemi under svåra haveriförhållanden: detta forskningsområde handlar om hur tellur uppträder kemiskt under svåra haveriförhållanden, vilket ger data för modellutveckling och uppskattning av tellurutsläpp vid ett svårt haveri.